Om het probleem niet vooruit te schuiven en de grip te verliezen op de financiën, wil de VVD een Marshallplan(?) Dit plan moet een structurele oplossing bieden voor het financiële probleem. Om dit voor elkaar te krijgen roept Wouter Hoge, fractievoorzitter, daarom op dwars door politieke lijnen heen te breken. Voordat er een lastenverzwaring bij de inwoners komt moet de gemeente eerst zelf zoveel mogelijk oplossen door beter organiseren, besparingen en bezuinigingen wat de VVD betreft. Dit is in 2019 dan ook al in historische bezuinigingen gedaan waardoor de WOZ hetzelfde kon blijven. Om daarnaast extra geld te krijgen was er ingezet op lobbywerk bij de landelijke overheid. Door het lobbywerk ontving de gemeente uiteindelijk meer geld. En de gemeentelijke reorganisatie werd in volle vaart ingezet om meer daadkracht en kwaliteit mogelijk te maken. Maar dit blijkt desondanks helaas onvoldoende.
Het extra geld vanuit de centrale overheid is te weinig, de gemeente kan de reorganisatie niet afronden zonder extra investeringen, een wethouder die vertrekt met wachtgeld, oplopende werkloosheid door de coronacrisis en door deze crisis is er in de gemeente meer vraag naar ondersteuning voor ondernemers en inwoners. De VVD is tegen lastenverzwaring maar het alternatief is nog erger. Het alternatief is dat de gemeente de grip verliest. Waardoor ze onder toezicht komt van de provincie, de lokale economie instort en vele voorzieningen zullen verdwijnen. Een verplichte herindeling en opsplitsing van de gemeente naar buurgemeenten ligt dan voor de hand. Na de bezuinigingsoperatie van vorig jaar valt er niet veel meer te bezuinigen zonder dat we al onze voorzieningen voorgoed afbreken.
Essentieel onderdeel van het “Marshallplan” voor de VVD is daarbij dat die belastingverhoging ook een investering is die zicht terugverdient. Zowel in de toekomst van deze gemeente, de lokale economie en de kwaliteit van dienstverlening voor onze inwoners. Deze structurele oplossingen moeten erop gericht zijn de verhogingen ook weer terug te draaien zijn in de nabije toekomst zodat het geld weer bij de inwoners terugkomt.
Dossier gemeentehuis
Wat meegenomen moet worden is kijken of nieuwbouw of verbouwing van het gemeentehuis uitgesteld kan worden. Uiteindelijk moet er geld voor worden gereserveerd, maar als het uitstel verantwoord is en geen hogere kosten of noodgrepen nodig zijn lijkt het de VVD verantwoord. Het communiceert heel slecht om in zulke bezuinigingstijden miljoenen uit te geven aan een gemeentehuis (ook al is het verplicht vanuit ARBO eisen, waardoor het onoverkoombaar is op termijn).
Dossier aantal wethouders
Een ander onderwerp om mee te nemen is het wachtgeld van de vertrokken wethouder. Het is een klein deel van het financiële probleem maar het geeft een verkeerd signaal af naar inwoners die meer moeten gaan betalen. Daarbij in acht genomen dat het wachtgeld voor de wethouder zijn goede recht is.
Het liefst wil de VVD terug naar minder wethouders. Maar door de huidige problematiek, de corona crisis en de daarbij horende werkdruk lijkt dit niet haalbaar. Het laatste wat de gemeente nodig heeft is dat het college valt door de werkdruk tijdens de coronacrisis. Om een balans te vinden tussen een daadkrachtig college en het gevoel bij de inwoners, is de VVD er voorstander van een parttime wethouder te plaatsen als vervanging van de vertrokken wethouder.
De komende weken gaat het gesprek in de raad verder en zal duidelijk worden hoe het een en ander uitpakt.
Dit artikel is onderdeel van de dossiers "Gemeentelijk huisvesting", "begroting 2021" en "covid19"
Gerelateerde artikelen: