Toeristische bebording kan beter, gelijkstelling toeristenbelasting is nodig

De VVD wil dat toeristische informatie over de gemeente beter en breder beschikbaar komt. Het is van belang om de vele bezoekers, die jaarlijks naar onze gemeente komen, goed te informeren over de diverse toeristische attracties en/of ander activiteiten. Juist op dat punt is volgens de VVD fractie nog ruimte voor verbetering.

Door haar centrale ligging en natuurrijke omgeving trekt de gemeente Renkum veel toeristen, gasten en recreanten. Dit zijn zowel zakelijke- als privé bezoekers, die hier voor korte of langere tijd verblijven in hotels of andere overnachtingsvoorzieningen. Hierdoor ontstaan inkomsten voor onze gemeente in de vorm van toeristenbelasting. Daarnaast doen de gasten veelal inkopen bij de lokale middenstand. Alle reden dus om deze bezoekers gastvrij te verwelkomen.

Alleen worden onze bezoekers op dit moment onvoldoende geïnformeerd over wat hier allemaal te doen en te zien is. Goede bebording ontbreekt en ook digitaal is de informatieverschaffing voor verbetering vatbaar.

Het toeristisch platform Lage Veluwe, met daarin o.a. VVD-raadslid Oscar Hollink, heeft het college geadviseerd over te gaan op een overzichtelijke en complete toeristische bebording. Omdat de toeristenbelasting is in 2019 iets is verhoogd, is er ruimte in het budget ontstaan om betere toeristische bebording te laten plaatsen.

Daarnaast heeft de VVD fractie vragen gesteld over de inkomsten en bestedingen van deze gelden en dringt zij er op aan dat naast de (grotere) hotels ook alle B&B’s (Bed & Breakfast overnachtingsplekken)  in de Gemeente toeristenbelasting gaan betalen. Zo worden alle overnachtingsmogelijkheden in de gemeente aan elkaar gelijk gesteld.

De VVD vindt goede marketing op cultuurhistorie, Airborne, kunst, cultuur en landschap belangrijk, waarbij er een balans moet zijn tussen de belangen van mens, flora en fauna.