Plofkraken, veiligheid en cameratoezicht

Op Oudejaarsdag werd het dorp Renkum opgeschrikt door een plofkraak. Daarbij raakte het bovenliggende flatgebouw ernstig beschadigd. De VVD maakt zich zorgen over de veiligheid en vraagt zich af of er straks nog wel pinautomaten zijn in de dorpen. Hierover stelde de VVD onlangs vragen aan het college. In deze vragen heeft de VVD gevraagd om cameratoezicht, waarmee de veiligheid kan worden verbeterd.

Plofkraak

‘s Ochtends vroeg op Oudejaarsdag werd de pinautomaat van ABN-AMRO opgeblazen aan het Europaplein in Renkum. Daarbij raakte het pand beschadigd  en moesten inwoners een tijdje worden geëvacueerd. De naastliggende snackbar moest enige tijd de deuren sluiten. De daders zijn nog niet gepakt. Dergelijke plofkraken komen steeds vaker voor en worden meestal gedaan door professionele bendes.

Traumatische ervaring

Wouter Hoge, woordvoerder Veiligheid VVD Renkum: “Je moet er niet aan denken wat er was gebeurd als de klap nog iets harder was geweest: dat had gevolgen kunnen hebben voor het gebouw en de daarin wonende mensen. De eigenaren van de snackbar ken ik persoonlijk: voor hen is het een drama om een tijd omzet te missen doordat je zaak gedwongen gesloten wordt. Voor veel mensen is dit een hele traumatische ervaring geweest.”

Pinautomaten dicht

Hoge: “Ook worden op steeds meer plekken in Nederland pinautomaten gesloten vanwege dit risico. Met name in dorpen waar de pakkans voor daders een stuk kleiner is. Hoe moet het straks in onze dorpen als er vanwege de veiligheid te weinig pinautomaten nog zijn?” Vooral voor ouderen is de mogelijkheid om contant geld op te nemen erg belangrijk!

College: terughoudendheid betrachten bij cameratoezicht

Hoge stelde vragen aan het college van B&W over de beschikbaarheid van pinautomaten in de toekomst en of cameratoezicht had kunnen helpen in het voorkomen van een dergelijke situatie. Het antwoord van het college was dat cameratoezicht terughoudend moet worden toegepast en dat dit waarschijnlijk de plofkraak niet had voorkomen.

Hoge kan zich hier niet in vinden: “Het is niet voor niets dat juist plekken met weinig toezicht favoriet zijn bij dit soort tuig. Het gaat bovendien ook om andere vormen van criminaliteit: onlangs werd nog in de Dorpsstraat in Renkum brutaalweg overdag een winkel binnengelopen en spullen uit het achterliggende magazijn gestolen. Komen die criminelen nu vanuit de steden naar Renkum toe omdat ze weten dat we hier zo weinig toezicht hebben? Ik denk dat breder cameratoezicht dit soort zaken kan voorkomen en ook tot een hogere pakkans kan leiden. TV programma’s als ‘Hunted’ of ‘de Meldkamer’ hebben ons allemaal laten zien hoe belangrijk camera’s kunnen zijn in opsporing.”

Eén ding is in ieder geval duidelijk: de Renkumse VVD laat voorlopig niet los op dit onderwerp.