Frans Kappen

Aanspreekpunt voor:

Participatie en veiligheid.


Frans, vertel een iets over jezelf? 

Geboren en getogen Groninger, maar door mijn werk als officier bij de Koninklijke Luchtmacht ben ik samen met mijn echtgenoot Marja in de regio Arnhem verzeild geraakt. In de zoektocht naar een mooie, rustige en groene omgeving zijn we in 2002 in Wolfheze beland, een prachtig dorp met de praktische voordelen van een NS-station en vlotte uitvalswegen naar de plaatsen waar ik heb gewerkt op vliegbases en kazernes. Defensie bracht me uitdagende en leuke functies en ik heb veel van de wereld gezien, maar ik heb evenveel plezier en energie gehaald uit zeer uiteenlopend vrijwilligerswerk binnen scouting, kerk, en omgeving. Als organisator van grote tot kleine evenementen heb ik erg veel geleerd, en prachtige dingen mogen doen, van Wereld Jamborees tot voorzitter van de Oranjevereniging. In Wolfheze kennen ze me van het lopen op klompen. Ik loop er niet alleen lekker in, maar het is ook een beetje hoe ik in het leven sta: praktisch, niet te moeilijk, stevig op de grond.


Waarom sta jij voor Renkum?

Renkum is een prachtige gemeente met krachtige lokale gemeenschappen. Mensen zijn over het algemeen leuk in de omgang, en er zijn veel mensen met kennis en enthousiasme betrokken bij de samenleving. Ik wil graag een deel van mijn energie inzetten voor het behoud van de mooie dingen in Renkum en nadenken over de toekomst.


Wat wil jij in de Renkumse gemeenteraad bereiken? 

Als kleine gemeente heeft Renkum heel veel uitdagingen op gebied van zorg voor haar inwoners, op gebied van financiën, op gebied van haar organisatie. De gemeente besteedt al veel taken uit naar regionale organisaties, waarbij democratische controle ingewikkeld is. Het is de kunst alle inwoners betrokken te houden en inbreng te laten hebben bij beslissingen die invloed hebben op leefbaarheid in onze dorpen. Inwoners verwachten dat de gemeente het goede behoudt en dat zij bij de gemeente kunnen aankloppen voor ondersteuning in de breedste zin. Inwoners mogen zeker verwachten dat de gemeente over hun veiligheid waakt. Ik wil graag mijn energie inzetten voor een toekomst waarin de gemeente Renkum betrouwbaar, solide, maar ook betrokken is en blijft.


Wat doe je verder graag?

Ik ben een scout in hart en nieren en ben vrijwilliger op het landelijk niveau van Scouting Nederland. In Wolfheze help ik graag bij de vele initiatieven die hier ontwikkeld worden. Veel voldoening haal ik uit het organiseren van een activiteit voor de Raad van Kerken waarbij ik de kartrekker ben van een actie waarbij zo’n 200 kerstpakketten worden verdeeld onder inwoners in Renkum die als gevolg van armoede of eenzaamheid minder betrokken zijn bij onze samenleving. Als buitenmens werk ik verder graag in de tuin, hou van kamperen, mag graag wandelen of hardlopen door onze mooie omgeving. Maar hou ook graag ruimte om te genieten van een lekker wijntje bij een houtvuurtje.